07.03.2016

Venäjä rakentaa Bolivian ensimmäisen ydinvoiman tutkimuskeskuksen

Bolivian monikansainen valtio ja Venäjän federaatio allekirjoittivat 6. maaliskuuta 2016 maidenvälisen yhteistyösopimuksen atomienergian rauhanomaisesta käytöstä ja ydinvoiman tutkimus- ja teknologiakeskuksen rakentamisesta.

Sopimuksen allekirjoittivat venäläisen osapuolen edustajana Rosatomin toimitusjohtaja Sergei Kirienko ja bolivialaisen osapuolen edustajana maan hiilivety- ja energiaministeri Luis Alberto Sanchez, Bolivian presidentti Evo Morales:in läsnä ollessa.

Ydinvoiman tutkimus- ja teknologiakeskus antaa Bolivialle mahdollisuuden ydinteknologian haltuunottoon ja sen soveltamiseen tieteellisessä tutkimuksessa, lääketieteessä, geologiassa, maataloudessa ja muilla aloilla. Keskus mahdollistaa erityisesti radioisotooppien tuotannon Boliviassa niiden laajamittaiseen käyttöön syöpätautien diagnosoinnissa ja hoitamisessa, jonka ansiosta isotooppilääketieteestä tulee Bolivian kansalle edullisempaa.

Keskus varustetaan kaikista nykyaikaisimmalla tutkimuslaitteistolla, joka vastaa Bolivian kansallista ydintutkimusohjelmaa ja kohentaa maan koulutuksen ja tieteen tasoa.

Ydinvoiman tutkimus- ja teknologiakeskuksen rakennushanke on ainutlaatuinen globaalissa ydinenergiateollisuudessa. Bolivialaisen osapuolen keskukselle valitsema rakennuspaikka El Alto on sijainniltaan korkeammalla, kuin mikään muu maailmassa koskaan rakennettu ydinlaitos, 4100 metriä merenpinnan yläpuolella.

Rosatomin toimitusjohtaja Sergei Kirienkon mukaan keskuksen rakentaminen El Altoon luo ainutlaatuiset olosuhteet nykyaikaisen ydintutkimuksen ja sitä soveltavan teknologian ja lääketieteen kehitykselle Boliviassa. ”Tänä päivänä Rosatom on maailman ainut yhtiö, joka tarjoaa asiakkailleen integroidun lähestymistavan. Sen lisäksi, että rakennamme bolivialaisille kumppaneillemme keskuksen ja tutkimusreaktorin, suoritamme myös tulevien asiantuntijoiden koulutuksen, varustamme laboratoriot ja vastaamme ydinpolttoaineen toimituksesta. Keskuksesta tulee Latinalaisen Amerikan edistynein ja parhaiten varustettu. Ydintutkimuksen kehityksen lisäksi keskus mahdollistaa satojen tuhansien ihmishenkien pelastamisen erilaisilta vakavilta sairauksilta”, hän totesi.