03.03.2016

Ruotsi sijoittaa neljä miljoonaa kruunua (yli 400 000 euroa) turvallisuusyhteistyöhön Kuolan ja Leningradin ydinvoimalaitosten kanssa

Kontsern Rosenergoatom Oy ja Ruotsin säteilyturvakeskus SSM ovat solmineet turvallisuusyhteistyösopimuksen, tiedotti hankejohtaja Tor Andreas Stenberg Leningradin ydinvoimalaitoksella järjestetyssä aloitustapaamisessa. Ruotsalaisten osuus rahoituksesta on 4 miljoonaa kruunua.

”Yhteistyöhanke keskittyy tänä vuonna yleiseen turvallisuuteen ja turvajärjestelyihin sekä radioaktiivisen jätteen käsittelyyn ja loppusijoitukseen”, Stenberg kertoo. Käytännössä yhteistyö koostuu tiedonvaihdosta ydinvoimaloiden välillä. Tarkoituksena on myös nykyaikaistaa voimaloita uusin laitetoimituksin.

Ruotsi ja Venäjä ovat tehneet jo yli 20 vuoden ajan yhteistyötä Kuolan ja Leningradin ydinvoimalaitosten kanssa. Ruotsilla on vastaavanlaista yhteistyöhankkeita myös Suomen ja Norjan kanssa. ”Yhteistyön avulla on vuosien saatossa saavutettu paljon ydinenergiateollisuuden turvallisuuden lisäämiseksi ja teknologian parantamiseksi. Rahoitamme monia hankkeita yhdessä”, Stenberg sanoo.

Leningradin ydinvoimalan asiantuntijoiden kanssa käytyjen neuvottelujen lisäksi ruotsalainen delegaatio vieraili myös uusien voimalayksiköiden rakennusalueella. Stenberg kertoo olevansa todella vakuuttunut rakennuksen koosta ja laajuudesta ja lisää: ”Tiedän, että nämä ovat täysin uutta ydinreaktoreiden sukupolvea, turvallisuustasoltaan huippuluokkaa”.

Leningradin ydinvoimala on Kontsern Rosenergoatom OY:n haarakonttori. Voimala sijaitsee Sosnovyi Borin kaupungissa 40 kilometriä Pietarista länteen. Se on Venäjän ensimmäinen, jossa käytetään RBMK-1000-reaktoreita (grafiittihidasteinen kanavatyyppinen reaktori). Ydinvoimalassa on käytössä 4 voimalayksikköä, joista jokaisen teho on 1000 MWt. Myös AES-2006-hankkeessa on tarkoitus rakentaa 1-2 VVER-1200 -voimalayksikköä, jotka ovat osa Rosatomin pitkäaikaista toimintaohjelmaa. Hankkeen toimeksiantajana toimii Kontsern Rosenergoatom OY. Pääurakoitsijana toimii KONTSERN TITAN-2 OY ja pääsuunnittelijana ATOMPROEKT OY.