25.03.2016

Maailman ensimmäinen Hanhikivi 1- tyypin voimala käynnistyy

Novovoronezhin ydinvoimalaitoksen voimalayksikössä nro. 6 (yksikkö nro. 1, NVAES-2) aloitettiin 24. maaliskuuta ydinpolttoaineen lataus.

”Tänä aamuna kello 3.34 asennettiin ensimmäinen sauva Novovoronezhin ydinvoimalaitoksen kuudennen voimalayksikön aktiiviseen osaan. Reaktorin käynnistys on aloitettu”, kerrotaan valtion Rosatom-korporaation Twitter-viestissä. Venäjän ympäristö-, teknologia- ja ydinvalvontakeskus Rostechnadzor myönsi 22. maaliskuuta käyttöluvan VVER-1200-reaktorilla varustetulle päävoimalayksikölle, joka mahdollistaa ydinpolttoaineen latauksen ja reaktorin käynnistyksen. Novovoronezhin ydinvoimalaitoksen voimalayksikkö 6 on tarkoitus luovuttaa teolliseen käyttöön kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Uvarov: Venäjä päihitti kilpailijansa nykyaikaisten ydinvoimalayksikköjen käyttöönotossa. Uudesta venäläisestä Novovoronezhin ydinvoimalaitokselle asennetusta voimalayksiköstä tuli maailman ensimmäinen ”3+”-sukupolvea edustava nykyaikainen reaktori. Ydinvoimateollisuuden asiantuntijan ja Atominfo.ru-sivuston päätoimittajan Aleksandr Uvarovin mielestä tämä kertoo siitä, että länsimaiset kilpailijat ovat jääneet kehityksessä jälkeen Venäjään verrattuna. Ydinpolttoaineen latauksen aloittaminen Novovoronezhin toisen ydinvoimalaitoksen VVER-1200-reaktoriin ja sen käynnistys kertovat siitä, että venäläinen ydinala on ohittanut kilpailijansa.

Hankkeesta, jossa Novovoronezhin toisen ydinvoimalaitoksen uusi voimalayksikkö rakennettiin, tuli Venäjän ensimmäinen voimalayksikköhanke 2000-luvulla ja VVER-1200-reaktori on nykyaikaisen venäläisen ydinvoimateollisuuden tehokkain reaktori.

Uvarov muistutti, että maailmalla on jo kauan ollut tulilla muita ”3+”-sukupolven voimalayksikköhankkeita, kuten amerikkalaisen Westinghouse-yhtiön AP1000 ja ranskalaisen Areva-ryhmän kehittämä, eurooppalainen EPR-reaktori, mutta nämä voimalayksiköt eivät ole onnistuneet saavuttamaan ydinpolttoaineen latausvaihetta. Aikaisemmin tiedotettiin, että Westinghouse ja Areva ovat kohdanneet vakavia ongelmia ”3+”-sukupolven voimalayksikköhankkeidensa toteuttamisessa. Tästä johtuen niiden käyttöönoton aikarajoja on toistuvasti lykätty ja hankekustannukset ovat nousseet merkittävästi.

Pääsuunnittelijana toimii Atomenergoproekt OY (Moskova, kuuluu Rosatomin ASE-yhtiöryhmään), rakennuksen pääurakoitsijana Nizhni Novgorodin insinööriyhtiö Atomenergoproekt (NIAEP, myös ASE-ryhmän jäsen). Itse VVER-1200-reaktorin rakennuksesta vastaa kokeellinen suunnittelutoimisto (ven. OKB) Gidropress (Podolsk) ja sen tutkimusjohtajana toimii Kurtchatov-instituutti.