16.06.2016

Maailman tehokkain Arktika-jäänmurtaja on laskettu vesille Pietarissa

Pietarissa sijaitseva Baltian telakka on laskenut vesille, laivan, joka on maailman suurin ja tehokkain kaksireaktorinen jäänmurtaja Arktika.

Tähän juhlalliseen seremoniaan osallistuivat Venäjän liittoneuvoston puheenjohtaja Valentina Matvijenko, Rosatomin johtaja Sergei Kirijenko, liittoneuvoston edustaja ja valtiollisen polaariakatemian puheenjohtaja Artur Chilingarov sekä meriteollisuuskonserni OSK:n puheenjohtaja Aleksei Rakhmanov.

Rosatomin johtajan, Sergei Kirijenkon sanoin: ”Arktikan vesillelasku on kaikessa mielessä menestys. Voimme sanoa, että jäänmurtajasta tulee osa Rosatomin laivastoa vuoden 2017 loppuun mennessä. Tämä avaa maallemme täysin uusia mahdollisuuksia kansallisen puolustuksemme ja Arktiksen ympärivuotisen navigoinnin ylläpitämiseksi, sekä taloudellisen kehityksen takaamiseksi alueella, jolla on tärkeä merkitys sekä Venäjälle että koko maailmalle.”

Lisätietoa:

Ydinkäyttöisen Arktika-jäänmurtajan (projekti 22220) köli laskettiin Baltian telakalla vuoden 2013 marraskuussa. Projektin hinnaksi on arvioitu 122 miljardia ruplaa (1.9 miljardia USA:n dollaria). Laivan rakennuksessa käytettiin teknologiaa ja menetelmiä, joita ei oltu ikinä ennen sovellettu ydinkäyttöisten laivojen rakentamisessa. Laivan muutettava syväysominaisuus mahdollistaa laivasaattueiden johdatuksen jäälauttojen ja jäätyneiden joensuiden halki.

Jäänmurtajaan tulee kaksi suolanpoistojärjestelmää, jotka voivat käsitellä 70 tonnia vettä.

Baltian laivatelakalla on tällä hetkellä koottu 10 000 tonnia metallirakenteita. Alustava konepaja rakentaa nyt ylärakenteita Arktikaan, joka on 22220-sarjan pääalus, sekä useita Sibir-jäänmurtajan laivalohkoja. Siellä valmistellaan myös Ural-jäänmurtajan kolmen ensimmäisen runko-osan rakentamista.

Jäänmurtajan ydinreaktori Ritm-200 tuodaan telakalle kesäkuussa Podolskista, läheltä Moskovaa.