25.07.2016

Baltijski zavod on alkanut rakentaa toista sarjavalmisteista ydinkäyttöistä jäänmurtajaa (60 MW) Atomflotin tilauksesta

Pietari. 25. heinäkuuta. Toisen sarjavalmisteisen 60 MW:n tehoisen ydinkäyttöisen 22220 –projektin mukaisen Ural –jäänmurtajan kölinlasku pidettiin maantaina OOO Baltijski zavod – Sudostrojenije –telakalla.

"Etenemme aikataulusta edellä: Uralin kölinlasku oli suunnitteilla kahden kuukauden kuluttua. Turvaamme tilausten nopeaa rahoitusta Baltijski zavod -telakalla”, sanoi seremoniassa Rosatomin johtaja Sergey Kirienko.

Hän ilmoitti toivovansa, että kaikki kolme ydinkäyttöistä jäänmurtajaa valmistetaan ajoissa, eli luokan ensimmäinen Arktika-jäänmurtaja valmistetaan vuoden 2017 lopussa, ensimmäinen sarjavalmisteinen Sibir-jäänmurtaja vuoden 2019 lopussa ja toinen sarjavalmisteinen Ural-jäänmurtaja vuoden 2020 lopussa.

S. Kirienko muistutti myös, että vuonna 2016 ruvetaan suunnittelemaan uuden sukupolven Lider-jäänmurtajaa.

Kuten aiemmin on kerrottu, FGUP Atomflot ja Baltijski zavod – Sudostrojenije allekirjoittivat 22220 –projektin ensimmäisen ydinkäyttöisen jäänmurtajan rakennussopimuksen elokuussa 2012. Sen hinta on 37 miljardia ruplaa. Baltijski zavod – Sudostrojenije ja valtionkorporaatio Rosatom tekivät toukokuussa 2014 sopimuksen 22220 –projektin kahden sarjavalmisteisen ydinkäyttöisen jäänmurtajan rakentamisesta, sopimuksen hinta on 84,4 miljardia ruplaa.

22220 –projektin jäänmurtajien pituus on 173,3 m ja leveys on 34 m, syväys suunnitellun vesilinjan mukaan on 10,5 m, minimi toimintasyväys on 8,55 m ja uppouma on 33,54 tuhatta tonnia.

Jäänmurtajilla on kaksireaktorinen ydinvoimalaitos, jossa höyrylähteenä on uuden sukupolven 175 MW:n tehoinen reaktorilaitos RITM-200. Reaktorilaitos on kehitetty erityisesti tätä alusta varten. Aluksen kaksoissyväinen rakenne mahdollistaa sen käytön sekä arktisilla vesialueilla että napapiirialueen jokien suistoissa.

OOO Baltijski zavod – Sudostrojenije on konkurssissa olevan OAO Baltijski zavod –yrityksen oikeusseuraaja (MOEX: BALZ). Yritys on erikoistunut jäänmurtajien ja jääluokan alusten (ydinkäyttöisilla ja dieselkäyttöisilla voimalaitoksilla varustettujen), eri lastien kuljetukseen tarkoitettujen suuralusten sekä sotalaivojen rakennukseen, se tuottaa monenlaisia konepajatuotteita, energialaitteita sekä toimittaa värimetalli- ja teräsvalutuotteita.