29.4.2018

Kurskin ydinvoimalaitoksella aloitettiin uusien voimalayksiköiden rakennus

Kurskin ydinvoimalaitoksen uudessa laitososassa (Kursk-2) valettiin 29.4.2018 ensimmäinen erä betonia laitoksen uuden ykkösyksikön rakenteisiin. Tämä merkitsi Venäjän tehokkaimman 1255 MW:n ydinvoimalayksikön rakentamisen aloittamista.
Kurskin uudet 1. ja 2. voimalayksiköt rakennetaan uudella kokeellisella 3+-sukupolven VVER-TOI-reaktoritekniikalla. Tämä uusi hanke perustuu VVER-1200-reaktoritekniikkaan, jota Rosatomin ASE-yhtiöryhmä on optimoinut.
VVER-TOI (ven. vodo-vodjanoi energeticheski reaktor tipovoi optimizirovannyi) omaa 1255 MW:n sähkötehon ja se on muihin 3+-sukupolven reaktoreihin (Novovoronezhin ja Leningradin ydinvoimaloiden uudet reaktorit) verrattuna edullisempi ja nopeampi rakentaa, sekä omaa pienemmät käyttökustannukset.
Kursk-2:n uudet yksiköt tulevat vastaamaan IAEA:n tuoreimpia turvallisuusvaatimuksia. Siinä on käytössä mm. ”sydänsieppari” ja passiivinen lämmönpoistojärjestelmä, jonka avulla reaktorin aktiivinen osa voidaan jäähdyttää luonnollisen ilmankierron avulla jopa ilman sähköä. VVER-TOI-reaktorin turvallisuutta on parannettu myös muihin 3+-sukupolven reaktoreihin verrattuna. Esimerkiksi VVER-TOI:n tulisi kestää richterin asteikolla 8-9:n asteen maanjäristys, kun taas VVER-1200 on suunniteltu kestämään vain 7:n asteen maanjäristys.
Kurskin ydinvoimalan pääjohtaja Vjacheslav Fedjukin: ”VVER-TOI-yksiköt ovat korkean ydinteknologian kaikista uusin saavutus. Näistä voimalayksiköistä on tarkoitus tulla kansainvälisten sarjahankkeiden referenssiyksiköitä. Kursk-2 on Rosenergoatomille ja koko ydinteollisuudelle erittäin tärkeä hanke. Rakennuksen mittakaavasta voi tehdä johtopäätöksiä jo rahoituksen perusteella: vuonna 2018 Kursk-2:n rakentamiseen sijoitetaan yli 27 miljardia ruplaa, mikä ylittää vuoden 2017 luvut 10:llä miljardilla”.
ASE:n Venäjän hankkeiden varajohtaja Aleksei Derii puolestaan kommentoi: ”Multi-D-ohjelmiston soveltaminen rakennushankkeessa auttaa optimoimaan sen määräaika-, hinta-, ja laatutekijöitä. Lisäksi sen avulla voidaan mallintaa koko tulevan yksikön toimintaa ja pitämään kaikki hanketta koskeva tieto yhdessä tietokannassa. Tämä on erittäin hyödyllistä ydinvoimalan elinkaaren jokaisessa vaiheessa, aina suunnittelusta käyttöönottoon”.
VVER-TOI-voimalayksiköt on suunniteltu toimimaan turvallisesti eri puolilla maailmaa, aina tropiikista pohjoisiin alueisiin, ja kestämään kaikki yksikön rakennusta tai operointia vaarantavat haittatekijät.