3.7.2018

Hanhikivi 1 -hankkeen yhtiöt olivat mukana World Nuclear Exhibition 2018 -näyttelyssä

Pariisissa pidettiin 26. - 28. kesäkuuta World Nuclear Exhibition 2018, yksi kansainvälisen ydinalan suurimmista tapahtumista. Tänä vuonna näyttelyyn osallistui yli 30:sta eri maasta lähes 800 yritystä ja järjestöä, joiden joukossa olivat myös Fennovoima, FinNuclear ja VTT. Venäjän Rosatom oli yksi näyttelyn avainkumppaneista ja esitteli siellä maan ydinteollisuuden uusimpia hankkeita. Rosatomin pääjohtaja Aleksei Likhachev: ”Rosatom oli tänä vuonna aktiivisesti mukana WNE-2018:ssa ja solmimme näyttelyn aikana joukon strategisesti tärkeitä kansainvälisiä sopimuksia. Ydinalan onnistunut kehitys tulevaisuudessa on mahdollista vain globaalin yhteistyön ja alan kaikkien kansainvälisten toimijoiden rakentavan vuoropuhelun avulla”. Tapahtuman pääteemojen joukossa oli tänä vuonna kansainvälinen yhteistyö, innovaatiot, tutkimushankkeet ydintekniikan rauhanomaisessa soveltamissa, sekä digitaali- ja 3D-tulostusteknologia.
Rosatom järjesti tapahtuman aikana paneelikeskustelun, jossa käsiteltiin liikekumppanuuden tärkeyttä kansainvälisen ydinalan kehityksessä. Paneeliin osallistui myös Rosatomin varapääjohtaja ja kansainvälisen liiketoimintaosaston johtaja Kirill Komarov. Keskustelijat olivat yksimielisiä siitä, että kansainvälisen energiayhteisön on saavutettava täysin uusi yhteistyötaso; globaali ydinala vaatii kaikkien sen toimijoiden yhdistymistä. Ydinteknologian uusimmista saavutuksista ja alan korkeista turvallisuusstandardeista on tiedotettava tehokkaammin, jotta yleisö saisi niistä paremman kokonaiskuvan ja voisi muuttaa suhtautumistaan alaa kohtaan.
Tapahtuman osallistujien joukossa oli myös Rusatom Overseas Oy:n varapuheenjohtaja Anton Moskvin, joka kertoi venäläisten kokemuksesta pienten modulaaristen ydinreaktorien, kuten kelluvan Akademik Lomonosov -ydinvoimalayksikön kehityksessä ja soveltamisessa.
Rosatomin kansainvälisten tutkimus- ja tekniikkahankkeiden edustaja Vjacheslav Pershukov puolestaan osallistui keskusteluun kertomalla täysin uusien neljännen sukupolven reaktorien tulevaisuudesta. Näitä ovat mm. nopeiden neutronien hyötöreaktorit, jotka ovat avainasemassa monia ydinenergiateollisuuden ekologisia ja resurssikohtaisia haasteita ratkaisevassa ydinpolttoainekierron sulkemisessa. Venäjällä kehitetään tällä hetkellä uraauurtavaa Proryv-hanketta, joka tähtää juuri suljettuun polttoainekiertoon pohjautuvaan uuden sukupolven ydinenergiateknologiaan.
World Nuclear Exhibition on järjestetty Pariisissa vuodesta 2014 lähtien.