20.2.2017

Fennovoima vieraili Leningradin ydinvoimalaitoksella

Leningradin ydinvoimalaitoksella järjestettiin tekninen seminaari- ja tutustumismatka Fennovoiman henkilöstölle. Tapahtumassa keskityttiin rakenteilla olevien ydinvoimaloiden henkilöstön koulutusta koskeviin kysymyksiin. Tapahtumaan osallistui käyttöpäällikkö Juhani Jokinen, henkilöstöjohtaja Eija Salo ja muita Fennovoiman asiantuntijoita.

Tapahtumassa luennoitiin uusien VVER-1200 -voimalayksiköiden henkilöstön koulutusjärjestelmästä ja koulutussimulaattoreiden käytöstä. Nämä simulaattorit on otettu jo käyttöön Leningradin ydinvoimalassa ja niiden avulla voidaan laadukkaasti ja tehokkaasti toteuttaa käyttöhenkilöstön koulutus ja pätevyyden ylläpitäminen, oli kyseessä sitten tavallinen insinööri tai vuoropäällikkö.

Fennovoiman henkilöstöjohtaja Eija Salo: ”Olemme tällä hetkellä Hanhikivi 1 :n lisensointivaiheessa ja suunnittelemme käyttöönottoa edeltäviä koulutuksia. Siksi halusimme saada kuvan siitä, miten käyttöhenkilöstöä koulutetaan Leningradin ydinvoimalaitoksella. Teoreettisen koulutuksen lisäksi vaaditaan myös käytännön opetusta, ja meille tulee Pyhäjoelle myös koulutussimulaattori, jota tullaan hyödyntämään myös voimalan käyttövaiheessa.”

Tutustumiskierroksen aikana Fennovoiman edustajat kävivät vierailulla myös Leningradin ydinvoimalan rakenteilla olevassa ensimmäisessä korvaavassa voimalayksikössä, jossa on tällä hetkellä käynnissä käyttöönoton ja käynnistystestien aktiivinen vaihe. Suurimmassa osassa ydinreaktori- ja turbiinilaitoksia viimeistellään asennuksen jälkeistä puhdistusta, sekä yksikön pää- ja apujärjestelmien hydraulista testausta.

Juhani Jokinen: ”Vierailun tarkoitus on koulutusta koskevien kysymyksien käsittely sekä tutustuminen rakenteilla oleviin uusiin voimalayksiköihin. Ottaen huomioon sen, että Leningradin ydinvoimala toimii referenssihankkeenamme, oma huomioni on erityisesti voimalan nykyaikaisissa, passiivisissa turvajärjestelmissä. Tämä on meille erittäin tärkeä osa hanketta.”