24.9.2018

Rosatomin polttoaineyhtiö TVEL toimittaa suprajohteita CERN:in FCC-rengaskiihdyttimeen

TVEL ja Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN allekirjoittivat FFC-rengaskiihdytintä koskevan tutkimus- ja kehityssopimuksen. Sopimus on jatke aiempaa asiakirjaa, jossa pohjustettiin yhteistyötä suprajohteiden kehittämisessä.
Udmurtian tasavallan Glazovissa sijaitseva ja TVEL:n omistama Chepetskyi mekhanicheski zavod -tehdas alkaa valmistamaan niobium-tina-pohjaista (Nb3Sn) suprajohdekaapelia, joka toimitetaan CERN:iin analysoitavaksi sen sopivuudesta projektissa.
Rengaskiihdyttimen (FCC) avainelementti on sen magneettikiihdytin. FFC rakennetaan Sveitsissä ja se tulee korvaamaan laitoksen suuren hadronitörmäyttimen (LHC), mahdollistaen alkeishiukkasia koskevan tutkimustyön jatkamisen. FCC:n suuri koko (sen ympärysmitta tulee olemaan jopa 100 km) tulee vaatimaan niin valtavan määrän suprajohdetta, että sitä voidaan tuottaa tarpeeksi vain kyseisen teknologian tuotantomaiden tekemän yhteistyön avulla. TVEL:n asiantuntijoiden mukaan projektin luoma kysyntä tulee nostamaan Nb3Sn-suprajohteen tuotantokapasiteettia maailmanlaajuisesti.
Projektin vaatimaa kaapelia kehitetään paraikaa USA:ssa, Euroopassa, Etelä-Koreassa, Japanissa ja Kiinassa. Venäjällä Nb3Sn-suprajohdeteknologiaa kehittää Bochvarin epäorgaanisten materiaalien tutkimuskeskus ja valmistuksesta vastaa Chepetskyin tehdas. Matalan lämpötilan suprajohdetta alettiin valmistamaan Glazovissa sen jälkeen, kun Venäjä osallistui ITER-fuusioreaktorihankkeeseen Ranskassa. Tehdas valmisti vuosien 2009 ja 2014 välillä yhteensä 200 tonnia, tai 61 000 kilometriä, suprajohdetta ITER:iä varten.