9.10.2018

Atomenergomash ja GE toimittavat turbiinisalilaitteiston El Dabaan ydinvoimalaan Egyptissä

Rosatomin koneteollisuusosasto Atomenergomashin ja yhdysvaltalaisen General Electricin yhteisyritys AAEM solmi uuden sopimuksen egyptiläisen El Dabaan ydinvoimalan pääurakoitsijayhtiö DEZ:n kanssa. Sopimuksen mukaan AAEM suunnittelee, valmistaa ja toimittaa hankkeeseen neljä höyryturbiinia, lauhdutinta, turbogeneraattoria sekä erilaisia apulaitteistoja. Yhtiö tarjoaa myös toimitettua laitteistoa koskevaa konsultointia sen asennuksessa ja käyttöönotossa. Yli 50 % laitteistosta valmistetaan Venäjän alueella. Ydinvoimalaan asennetaan General Electricin valmistamat ARABELLE™-höyryturbiinit ja nelinapaiset GIGATOP™-turbogeneraattorit.
GE Powerin höyryturbiinikauppaa johtava Andreas Lusch puolestaan kommentoi: ”GE:n Arabelle-turbiineilla varustettu El Dabaan ydinvoimalaitos tulee edesauttamaan Egyptin kunnianhimoisia pyrkimyksiä sähköntuotannon monipuolistamisessa ja maan kasvavan talouden tukemisessa.”
Yhteisyritys AAEM perustettiin vuonna 2007 tuottamaan laitteistoa venäläisen suunnittelun mukaan toteutettuihin ydinvoimaloiden turbiinisaleihin. Se yhdistää Atomenergomashin laajan tuotantokapasiteetin ja asiantuntemuksen VVER-painevesireaktoritekniikassa sekä GE:n tehokkaan ARABELLE™-turbiinitekniikan ja amerikkalaisyhtiön monivuotisen kokemuksen turbiinien valmistuksessa.
El-Dabaan ydinvoimalaa rakennetaan Egyptin ja Venäjän hallitustenvälisen sopimuksen pohjalta. Sopimus solmittiin 19.11.2015 ja se kattaa neljän VVER-1200-reaktorilla varustetun yksikön rakentamisen Välimeren rannalle Matruhin kuvernoraattiin, 6 km:n päähän El-Dabaan kaupungista.