3.10.2018

Kelluvaan Akademik Lomonosov -ydinvoimalaan on ladattu ydinpolttoaine

Maailman ainoaan kelluvaan ydinvoimalaan, Akademik Lomonosoviin, ladattiin Murmanskissa viimeinen erä ydinpolttoainetta ja se on nyt valmis käynnistystöiden aloittamista varten. Polttoaineen latauksen aluksen vasemmassa kyljessä sijaitsevaan kakkosreaktoriin suorittivat pietarilaisen Baltiski Zavod -tehtaan asiantuntijat.
Kelluvien ydinvoimalaitoksen käytöstä ja operoinnista vastaavan direktoraatin johtajan Vitali Trutnevin mukaan kaikki aluksen vaatimat tekniset työt suoritetaan kuluvan vuoden loppuun mennessä. Nyt kun aluksen molemmissa reaktoreissa on polttoaine, sen käynnistys aloitetaan tarvittavien lupa-asiakirjojen vastaanottamisen jälkeen lokakuun ja marraskuun välisenä aikana. Lopuksi suoritetaan kattavat telakoitumiskokeet, jotka ovat edellytyksenä ydinvoimalan nostamiseksi täydelle teholle.
Vuonna 2019 kelluva ydinvoimala hinataan Venäjän Tsukotkan autonomisessa piirikunnassa sijaitsevaan Pevekiin, jossa on tällä hetkellä käynnissä voimalan turvallista sähköntuotantoa varten tarvittavan rannikkoinfrastruktuurin, hydrauliikkarakenteiden ja muiden satamavarusteiden rakentaminen. Akademik Lomonosovilla korvataan Tsukotkan vanhentuvat energiantuotantolaitokset: Bilibinon ydinvoimala ja Chaunskin lämpövoimala.