16.10.2018

Atomenergomash on saanut valmiiksi RITM-200-ydinreaktorit kolmea uuden sukupolven jäänmurtajaa varten

Venäläisyhtiö PAO ZiO Podolsk lähetti 16. lokakuuta Pietariin RITM-200-reaktorilaitteiston toisen reaktorin uuden sukupolven ydinkäyttöistä Ural-jäänmurtajaa varten. Rosatomin koneteollisuusosasto Atomenergomash valmisti yhteensä kolme reaktorilaitteistoa, joista jokainen sisältää kaksi RITM-200-reaktoria. Vuonna 2016 reaktorit asennettiin jäänmurtajalaivaston lippulaivaan Arktikaan ja vuonna 2017 ensimmäiseen sarjatuotettuun Sibir-jäänmurtajaan.
Atomenergomashin toimitusjohtaja Andrei Nikipelov: ”Kyseisten reaktorilaitteistojen tuotannon kehittäminen ja tehostaminen ei ole tärkeää pelkästään jäänmurtajalaivaston kehityksen osalta, vaan koko ydinenergia-alan kehityksen, arktisten alueiden haltuunoton sekä Venäjän korkean teknologian vientipotentiaalin edistämisen kannalta. RITM-200:a ja sen eri modifikaatioita saatetaan tulla käyttämään myös veteen ja maalle sijoitettavissa SMR-ydinreaktoriyksiköissä, joiden avulla voidaan turvallisesti ja tehokkaasti toimittaa sähköä syrjäisille alueille. RITM-200:ien tehokas valmistuminen edesauttaa myös ympärivuotiseen toimintaan Koillisväylällä suunniteltujen Lider-luokan ydinkäyttöisten jäänmurtajien valmistumista. Tällä hetkellä näitä aluksia varten on luotu projektiluonnos RITM-400-reaktorilaitetta varten ja hankkeen teknistä suunnittelua työstetään.”
Venäläisen 22220-hankkeen kolmesta universaalista LK-60JA-tyypin Arktika, Sibir ja Ural aluksesta tulee maailman suurimmat ja tehokkaimmat jäänmurtajat. Ne kykenevät saattamaan kokonaisia laivasaattueita arktisissa olosuhteissa murtaen jopa kolmen metrin paksuista jäätä. Aluksia rakennetaan Pietarissa Baltiski zavodin telakalla.